Konkursā ResearchSlam 2016 uzvar RSU doktorante Luīze Bidiņa

Ceturtdien, 19. maijā, Spīķeru koncertzālē notika Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) organizētā jauno zinātnieku konkursa «ResearchSlam 2016» fināls, kurā uzvarēja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) doktorante Luīze Bidiņa, otro vietu ieguva RTU doktorants Kārlis Kalniņš, bet trešais palika Latvijas Universitātes (LU) maģistrs Jānis Dzirkalis.

Konkurss «ResearchSlam» jau piekto gadu pēc kārtas izaicina Latvijas jaunos pētniekus pastāstīt par sarežģīto vienkārši. Šogad konkursam pieteicās 27 dalībnieki no piecām Latvijas augstskolām, bet finālā iekļuva tikai septiņi: RTU doktorants Kārlis Kalniņš, RTU doktorante Līga Grase, RTU maģistrants Rihards Rušenieks, LU doktorants Krišjānis Nesenbergs, LU maģistrants Jānis Dzirkalis, RSU doktorante Luīze Bidiņa un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) doktorants Nikolajs Oborins.

Konkursa izšķirošajā cīņā fināla dalībniekiem, uzstājoties uz Spīķeru koncertzāles lielās skatuves, bija jāpārliecina žūrija un skatītāji par savām zinātnes komunikācijas prasmēm, stāstot par saviem pētījumiem vienkārši un saprotami. Uzvarētājus noteica, balstoties uz žūrijas vērtējumu, bet skatītāji izvēlējās savu simpātiju. Žūrijas sastāvā bija: RTU Zinātņu prorektors Tālis Juhna, AS «Exigen Services Latvia» finanšu un administratīvais direktors Uldis Smilts, «Swedbank» AS privātpersonu pārvaldes vadītājs Renārs Rūsis, Latvijas Studentu apvienības prezidente Maira Belova, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības valdes locekle Kitija Bite un divi Inženierzinātņu vidusskolas skolēni – Renāte Karjavčenko un Roberts Dobelis.

Žūrijai darbs šoreiz bija īpaši grūts, jo visi dalībnieki bija cītīgi gatavojušies kopā ar uzstāšanās meistariem «RunasKursi.lv». Visas uzstāšanās bija interesantas un pārliecinošas, neskatoties uz to, ka dalībniekiem bija jāizmanto PechaKucha (20 slaidi x 20 sekundes) prezentāciju formāts. Ar pavisam nelielu punktu pārsvaru galveno balvu 500 EUR lielu vienreizējo stipendiju saņēma RSU doktorante Luīze Bidiņa, kas stāstīja par ģenētiskajām kļūdām un iedzimtām sirds muskuļu slimībām latviešiem. Otro vietu un 400 EUR stipendiju ieguva RTU doktorants Kārlis Kalniņš, kas klātesošos iepazīstināja ar savu darbu ar dabas šķiedras kompozītiem, kas izgatavoti no otrreizējiem materiāliem. K. Kalniņš ieguva arī AS «Exigen Services Latvia» simpātiju balvu, kuru pasniedzot U. Smilts īpaši novērtēja viņa sadarbību ar industrijas pārstāvjiem un pētījuma praktisko ievirzi. Trešajā vietā palika un 300 EUR stipendiju ieguva LU maģistrants Jānis Dzirkalis ar stāstījumu par nervu šūnu audzēšanu vienā virzienā.

Finālisti arī sacentās par īpašajām nominācijām. Skatītāju simpātijas ar pārliecinošu stāstījumu par suņu kaulu vecuma noteikšanu ieguva LLU doktorants Nikolajs Oborins. Balvu par radošāko un atraktīvāko sniegumu ieguva LU doktorants Krišjānis Nesenbergs, bet par labāko runas meistaru tika atzīts RTU maģistrants Rihards Rušenieks. Tika vērtētas arī dalībnieku spējas pārliecināt par sava pētījuma ‘zinātniskumu’ un šajā kategorijā uzvarēja RSU doktorante Luīze Bidiņa, bet RTU doktorants Kārlis Kalniņš saņēma balvu par praktiskāko pētījumu.

Visiem finālistiem īpašu balvu pasniedza arī «Swedbank» AS – dalību uzstāšanās meistarklasē kopā ar Baņutu Rubess un aicinājumu uzstāties sarunu festivālā «Lampa», kas notiks 1. -2. jūlijā, Cēsīs. Visi finālisti saņēma balvas arī no taku skrējiena seriāla «Stirnu Buks’2016» un pirmo trīs vietu ieguvēji – balvu no AS «Latvenergo».

Vēlreiz sakām lielu paldies visiem konkursa dalībniekiem, atbalstītājiem, žūrijas locekļiem un vienkārši līdzjutējiem!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Atbildēt