Noskaidroti konkursa «ResearchSlam 2018» uzvarētāji

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) jauno zinātnieku konkursā «ResearchSlam 2018» uzvaras laurus plūca RTU, Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) doktoranti, balvā saņemot vienreizējas stipendijas. 

1. vietu un 700 eiro stipendiju saņēma LU doktorants Ingus Pērkons, kurš klausītājus iepazīstināja ar savu pētījumu par cilvēku lietoto medikamentu ietekmi uz vidi un kā šo piesārņojumu visefektīvāk izmērīt.

2. vietu un 500 eiro ieguva RSU doktorante Vita Melne, kura stāstīja, kā savā zinātniskajā darbā meklē marķieri, ar kuru noteikt prostatas vēža augšanas ātrumu, lai varētu izvēlēties slimības izplatībai atbilstošāko ārstēšanu.

3. vietu un 300 eiro saņēma RTU doktorants Ēvalds Urtāns, kurš prezentēja paša izveidoto mākslīgā intelekta algoritmu, ko jaunais zinātnieks izmanto, lai robotam mācītu sakopt māju.

«Jūs visi bijāt izcili — kā zinātnieki visi spēlējat augstākajā līgā un Jūsu pētītie temati ir sabiedrībai nozīmīgi,» konkursa finālistus apsveicot sacīja žūrijas priekšsēdētājs un RTU zinātņu prorektora vietnieks Gatis Bažbauers. Viņš akcentēja, ka zinātniekiem ir svarīgi publikai saprotami izstāstīt par saviem pētījumiem, lai sabiedrība saprastu, ar ko zinātnieki nodarbojas un kāpēc viņu pētījumiem nepieciešams valsts budžeta finansējums.

Konkursa finālistiem tika piešķirtas arī īpašās nominācijas. Par lielāko pienesumu zinātnei tika atzīts V. Melnes darbs, praktiskākās zinātnieces titulu ieguva Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) doktorante Guna Ringa-Karahona, kura pētī Q drudža izplatību slaucamo govju ganāmpulkos. Kā radošākais zinātnieks tika sumināts RTU doktorants Pauls Irbins, kurš strādā pie Latvijas pirmās raķetes būvniecības, toties LU doktorantūras absolvente Inga Retiķe, kura pēta Latvijas avotu ūdeņu kvalitāti, tika uzteikta par runas meistarību. Savukārt vislielākās skatītāju simpātijas izpelnījās konkursa uzvarētājs I. Pērkons. Konkursā atzinību guva RTU doktorante Māra Pudāne, kura strādā pie imitācijas modeļa, kas spētu prognozēt dažādus emociju izplatības scenārijus dažādās cilvēku struktūrās.

Konkursa mērķis ir rosināt jaunos zinātniekus par saviem pētījumiem stāstīt sabiedrībai vienkāršā, saprotamā un atraktīvā veidā, to īstenojot PechaKucha™ (20 slaidi x 20 sekundes) prezentāciju formātā. Lai labāk sagatavotos šim izaicinājumam, visi septiņi finālisti runas prasmes spodrināja individuālos treniņos kopā ar «RunasKursi.lv».

Finālistiem balvas piešķīra arī konkursa atbalstītāji «Swedbank» AS, IT uzņēmums AS «Exigen Services Latvia», Dailes teātris un Ķīpsalas peldbaseins. Pasākumu atbalstīja arī AS «Latvenergo» un dzēriena «BIRZĪ» ražotāji.

Fotogalerija no konkursa fināla

Fotogalerija no fotostūrīša