Noskaidroti «ResearchSlam 2018» trešās atlases kārtas uzvarētāji

Konkursa «ResearchSlam 2018» pēdējā klātienes atlases kārtā uzvarēja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) doktorants Ēvalds Urtāns un Latvijas Universitātes (LU) doktorantūras absolvente Inga Retiķe. Abi dalībnieki turpinās sacensības finālā par iespēju iegūt kādu no galvenajām balvām.

Jauno zinātnieku konkursa «ResearchSlam 2018» trešā atlases kārta notika 7. februārī literāri muzikālajā klubā «Četri balti krekli». Tajā sacentās četri doktoranti/doktorantūras absolventi un četri maģistranti/maģistrantūras absolventi no četrām Latvijas augstskolām. Pirmo reizi konkursa vēsturē atlases kārtā piedalījās studenti no Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, sniedzot skatītājiem un žūrijai ieskatu aktualitātēs sporta zinātnē.

Dalībnieku uzstāšanās vērtēja gan žūrija, gan skatītāji. Žūrijas sastāvā šoreiz bija «ResearchSlam 2016» finālists Nikolajs Oborins, Latvijas Studentu apvienības Zinātnes fonda koordinatore Anda Barkāne, AS «Swedbank» pārdošanas un mārketinga daļas pārstāvis Kārlis Kravis, RTU Zinātniskās darbības projektu nodaļas vadītāja Sandra Vasiļevska un RTU Doktorantu studiju nodaļas vadītājs Lauris Bisenieks. Savukārt, skatītāji savu viedokli aktīvi izteica, uzdodot dažādus jautājumus un balsojot par savu favorītu.

Dalībnieki bija sagatavojuši interesantas prezentācijas, līdz ar to pasākums izvērtās aizraujošs un pozitīvām emocijām bagāts. Dalībnieki stāstīja gan par soļotāju un velosipēdistu optimālāko sportošanas tehniku, gan par lidojumu drošības uzlabošanu, gan arī par informāciju, ko var atklāt cilvēka ribas. Katru uzstāšanos papildināja diskusija ar žūrijas un skatītāju jautājumiem.

Šoreiz žūrijas un skatītāju viedoklis tikai nedaudz atšķīrās, un kopvērtējumā pārliecinošu uzvaru guva RTU doktorants Ēvalds Urtāns ar stāstījumu par robotiem, kas spētu uzkopt māju. Otrajā vietā palika LU doktorantūras absolvente Inga Retiķe ar uzstāšanos par avotu ūdens kvalitātes noteikšanu. Abi dalībnieki turpinās sacensības finālā, kur uzstāsies atkārtoti.

Trešā atlases kārta bija noslēdzošais klātienes atlases posms. Un šobrīd ir zināmi seši šīs sezonas konkursa «ResearchSlam» finālisti: Pauls Irbins (RTU), Guna Ringa-Karahona (Latvijas Lauksaimniecības universitāte), Ingus Pērkons (LU), Māra Pudāne (RTU), Ēvalds Urtāns (RTU) un Inga Retiķe (LU). Vēl vienam dalībniekam būs iespēja iekļūt finālā atlases kārtā interneta vidē, kas sāksies 12. februārī «ResearchSlam» Facebook lapā. Savukārt visi septiņi šīs sezonas finālisti cīnīsies par interesantām nominācijām un galvenajām balvām konkursa fināla pasākumā, kas notiks 14. martā.